Boží milosti ze Ždánic

Recept na Boží milosti ze Ždánic, zazněl v úterý 18. února

Suroviny:
250 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 3 lžíce bílého vína, 2,5 lžíce kysané smetany, citrónová kůra z 1 citrónu, olej na smažení, moučkový cukr na obalení - můžeme přidat i vanilkový

Postup:
Všechny ingredience (kromě oleje a cukru na obalení) dáme na vál, zpracujeme těsto, aby bylo vláčné. Hotové těsto zabalíme do fólie a v chladu necháme alespoň 1 hodinu odpočinout.

Těsto si pak rozdělíme na 5 dílů, které postupně vytahujeme z lednice. Díl rozválíme a vykrajujeme obdélníky, které v prostředku dvakrát nařízneme, aby se při smažení zvlnily. Jednotlivé kousky smažíme v oleji do růžova, zatepla obalujeme v cukru.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.