Bramborové muffiny s tuňákovým krémem

S tímto zajímavým receptem se žák 2. ročníku Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně Karel Bašanda přihlásil do soutěže „Svačina roku”. Je to nevšední občerstvení vhodné nejen na oslavy. Rozpis je na zhruba 10 kusů.

Budete potřebovat:

1250 g moučných brambor
250 g másla
500 g zakysané smetany
2 menší cibule
2 malá, nebo 1 velké vejce (o hmotnosti cca 80 g)
625 g hladké mouky
tymián
¾ sáčku prášku do pečiva (7,5 g)
sůl, pepř
hotový tuňákový krém


Celý týden vaříme s šikovnými žákyněmi, žáky a vyučujícími ze Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně. V Apetýtu se s námi dělí o nápadité recepty na jídla, kterými si získali uznání porot na nejrůznějších soutěžích i pochvaly blízkých.

Postup:

1. Na části másla orestujeme nasekanou cibulku a nastrouhané brambory.

2. Přidáme tymián, osolíme, opepříme, necháme vychladnout.

3. Zbylé máslo rozehřejeme a vmícháme do brambor se zakysanou smetanou, vejci, moukou a kypřícím práškem.

4. Promícháme a lžící vkládáme do vymazané formy na muffiny.

5. Pečeme 20-25 minut při 180 stupních.

6. Hotové muffiny zdobíme tuňákovým krémem se snítkou kopru a větvičkou tymiánu.

autor: Střední škola gastronomie a obchodu ve Zlíně