Bramborové taštičky
Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové na vynikající taštičky, které můžete připravit se sladké i slané variantě.
Budete potřebovat:
300 g vařených moučnějších brambor
50 g bramborového škrobu
žloutek
špetka soli
30 g změklého másla
polohrubá mouka podle potřeby
povidla
rum
máslo
cukr
strouhanka skořice citrónová kůra
Postup:
1. Brambory najemno nastrouháme nebo pomeleme, přidáme žloutek, sůl, škrob a máslo.
2. Vzniklé těsto necháme vychladit.
3. Poté rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a vykrajujeme kolečka.
4. Ta plníme povidly ochucenými rumem, je-li potřeba, okraje potřeme žloutkem, přeložíme a okraje přitlačíme vidličkou.
5. Vaříme v osolené vodě.
6. Strouhanku opražíme s cukrem na másle, ochutíme citrónovou kůrou a skořicí.
7. Horké taštičky ve strouhance obalujeme a ihned servírujeme.
8. Taštičky můžeme připravit i se slanou náplní (třeba dušenými houbami) a po uvaření posypeme opečenou cibulkou s máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.