Bramborové těsto na placky i šišky nebo knedlíky

Budoucí kuchaři se učí připravovat i jídla, která známe z kuchyní našich babiček. Na první pohled jsou jednoduchá, ale vyválet třeba pěknou kulatou placku není pro učně zpočátku tak snadné, jak se zdá. Bramborové těsto je navíc trochu zrádné, protože rádo při zpracování řídne. U bramborových placek se navíc zdokonalí v obracení placek na pánvi bez obraceček. Stačí vám jedno těsto a připravit z něj můžete hned několik jídel.

BRAMBOROVÉ PLACKY

Budete potřebovat:

1100 g uvařených a vychladlých brambor
200 g hladké mouky
10 g soli
1 vejce

na dokončení:
sádlo
povidla
mletý mák
cukr

Postup:

1. Brambory na jemno nastrouháme a z uvedených surovin zpracujeme rychle těsto.

2. Rozvážíme na kousky o váze zhruba 100 g a na pomoučeném vále vyválíme placky, které pečeme nasucho (třeba na palačinkové pánvi).

3. Placky potřeme olejem, nebo rozpuštěným sádlem, mažeme povidly a můžeme sypat mákem.

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY, ŠIŠKY, TAŠTIČKY

Budete potřebovat:

1100 g uvařených a vychladlých brambor
300 g hrubé mouky
200 g krupice
1 vejce
15 g soli

Postup:

1. Brambory najemno nastrouháme a z uvedených surovin vypracujeme těsto.

2. Knedlíky: rozvážíme na kousky o váze asi 100 g, naplníme pokrájenou uzeninou a pevně uzavřeme.

3. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 20 minut a poté klademe do studené vody.

4. Taštičky: Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme kolečka, která plníme povidly.

5. Přehneme a pevně přitlačíme okraje.

6. Vaříme v osolené vodě a jakmile vyplavou na povrch, krátce povaříme a vhazujeme do studené vody.

7. Šišky: Z těsta tvoříme malé válečky, která vaříme ve vroucí osolené vodě.

8. Na talíři mastíme máslem, nebo sádle a sypeme cukrem s mákem.

autoři: Zuzana Plíšková , Odborné učiliště Cvrčovice