Bramborovo celerová kaše
Pondělní recept zazněl v Apetýtu 22. dubna od Marcely Antošové.
Ingredience:
700 g celeru (oloupeme a nakrájíme na kousky), ½ kg brambor (oloupeme a nakrájíme na kousky), 2 oloupané stroužky česneku, 150 ml neochuceného pomazánkového másla, 75 g nasekaného másla, sůl a pepř
Postup:
V hrnci v osolené vařící vodě vaříme celer, brambory a česnek. Asi 10–12 minut doměkka. Slijeme přes cedník. Celer i brambory vratíme do teplého rendlíku a potřeseme jím nad velkým plamenem půl minuty (odpaří se tekutina).
Všechno nahrubo rozmačkáme, postupně přidáváme neochucené pomazánkové máslo a nasekané máslo. Šťoucháme dohladka a krémova. Osolíme, opepříme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.