Bramborový chléb

Suroviny jsou přibližně na dvě formy na biskupský chlebíček.

Suroviny:
450 g chlebové pšeničné mouky
2 vejce
3 naběračky mačkaných brambor
110 g změklého másla
půl kostky droždí
půl hrníčku vlažného mléka
dvě lžíce cukru
sůl

Postup:
1. Nejprve vytvoříme hladkou hmotu z brambor, másla a vajec a osolíme. V hrníčku smícháme mléko, cukr a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek. Zapracujeme do bramborové směsi. Poté postupně zapracujeme mouku tak, aby vzniklo pružné nelepivé těsto.

2. Vložíme do lehce vymazané mísy, zakryjeme sáčkem a asi hodinu necháme na teplém místě kynout. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme ho na dvě části, na pomoučeném válu rozválíme na šířku chlebové formy, srolujeme a vložíme do vymazané formy. Zakryjeme a necháme ještě tři čtvrtě hodiny kynout.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny na 190 stupňů, po upečení potřeme rozpuštěným máslem, povychladlý chléb opatrně vyklopíme z formy.

autor: Zuzana Plíšková