Brambory „na fofr“

Rodina Hedviky Osičkové z Velkých Pavlovic často pracuje venku a na velké vaření nebývá čas. Tohle jídlo si ale všichni oblíbili nejen jako přílohu, ale i jako samostatné jídlo, ke kterému stačí podávat už jen malý salát.

Budete potřebovat:

brambory (množství dle počtu strávníků)
sádlo
sůl, pepř
1-2 vejce

Postup:

1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kousky.

2. Osolíme a necháme alespoň půl hodiny stát.

3. Na pánvi rozpustíme sádlo a nasypeme na něj brambory, lehce promícháme.

4. Zakryjeme pokličkou a takto necháme zhruba 15 minut.

5. Když jsou brambory hotové, přidáme vejce a doděláme.

6. Takto můžeme jíst samotné jako rychlou večeři, nebo podávat jako přílohu.

TIP: U paní Osičkové tyto brambory podávají ke kuřecím řízkům: den předem je naloží do směsi ze zakysané smetany, lžičky bramborového škrobu, žloutku, utřeného česneku a soli. Druhý den jen obalí ve strouhance a usmaží.

autor: Zuzana Plíšková