Brambory zapečené s rajčaty

Recept z Apetýtu s Blankou Kovandovou, který jsme vysílali ve čtvrtek 19. července.

Ingredience na porci pro 4 osoby:
1,25 kg nových brambor, 1 kg rajčat, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř (čerstvě mletý), svazek bazalky, cca 10 dkg strouhaného parmazánu, pecorina (nebo domácí ementál, milovníci výrazných chutí zkusí třeba výrazný kozí nebo ovčího sýr, děti klidně jemnou mozzarellu).

Postup:
Předehřejte troubu na 200°C, brambory vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na opravdu tenké plátky, rajčata nakrájejte asi na 0,5 cm tlustá kolečka (hodí se vyzrálá masitá nebo soudkovitá rajčata, ne vodnatá). Zapékací mísu vytřete olejem, na dno rozložte vrstvu brambor, osolte, poklaďte rajčaty, opět osolte a opepřete a posypte částí sýra a nasekané bazalky.

Takto střídavě postupujte až do vyčerpání surovin – jen si oddělte část sýra a bazalky. Zakončete vrstvou rajčat a pokapejte olejem. Přikryjte a vložte do předehřáté trouby na cca 30 minut. Potom odklopte a na rajčata rozprostřete zbylý sýr a ještě asi 15 minut zapékejte. Po vyjmutí z trouby nechejte zapečenou směs ještě asi 10 minut „dojít“, než se pustíte do servírování a konzumace. Podávejte hladovým letním strávníkům ozdobené zbylou bazalkou.

P.S. Pokud ovšem vaši strávníci netolerují bezmasou stravu, klidně do zapečených brambor s rajčaty propašujte pokrájenou šunku, uzeninu nebo zbytek pečeného kuřete z předchozího dne.

autor: Blanka Kovandová