Buchta „šup šup“
Recept nám poslala babička ze Svatobořic, v jejíž rodině se buchta těší popularitě přes padesát let. Přitom vznikla jako nápad na využití starších zavařeninm které nestíháte spotřebovat.
Budete potřebovat:
4 vejce
300 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
větší sklenice (0,7 l) ovocného kompotu (případně menší v kombinaci s řidším džemem)
Postup:
1. Smícháme vejce, oba cukry, kakao, mouku a prášek do pečiva.
2. Vmícháme zavařené ovoce i se šťávou (případně s džemem), vlijeme na vymaštěný plech.
3. Poté na těsto můžeme nasypat sekané ořechy, nebo strouhaný kokos.
4. Pečeme při 180 stupních asi 35-40 minut.
5. Pokud jsme buchtu nijak nezdobili, můžeme ji po upečení polít čokoládou a ozdobit barevným sypáním.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.