Celerový krém
Že celer zrovna nemusíte? Právě proto byste měli vyzkoušet tenhle recept Zuzky Plíškové, tahle polévka je totiž výborná.
Budete potřebovat:
1/2 většího celeru
1 cibule
česnek
máslo
slanina
tymián
1 brambora
sůl, pepř
1/2 litru vývaru
1/2 mléka
Postup:
1. Oloupaný a nakrájený celer opražíme na másle spolu s cibulí a česnekem.
2. Osolíme a opepříme a přidáme na kostičky nakrájenou bramboru spolu s tymiánem, mlékem a vývarem.
3. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
4. Rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
5. Servírujeme s dokřupava opečenými plátky slaniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.