Celožitný chléb

Pokud hledáte vychytaná a osvědčený recept na vynikající a vláčný chléb, vyzkoušejte tenhle od pekařky Lenky Pikartové z SOŠ Dvořákova ve Znojmě.

Budete potřebovat:

600 g žitné mouky
30 g oleje
25 g soli
1 balíček sušeného droždí
20 ml octa
15 g drceného kmínu
50 g směsi semínek (slunečnice, dýně, sezam) a ořechů
500 ml vody o teplotě cca 28-30 °C


Celý týden vaříme se Střední odbornou školou Dvořákova, Znojmo, kde vzdělávají i budoucí pekařky a pekaře. A právě jejich pekaři se s vámi podělí o osvědčené recepty, a to třeba i v bezlepkových variantách.

Postup:

1. Mouku prosejeme do vhodné nádoby na mísení těsta, přidáme sušené droždí, drcený kmín, sůl, slunečnici a směs dvou třetin vody, octa a oleje.

2. Mísíme těsto cca 4 minuty pomalu, postupně přiléváme zbytek vody a mísíme další 4 minuty rychle.

3. Vymísené těsto bude mít „mazlavou“ konzistenci.

4. Ručně ho dotužíme, vyválíme do tvaru „šišky na sekanou“ a vložíme do řádně vymazané formy.

5. Na povrchu orosíme vodou a posypeme lněným semínkem, sezamem a slunečnicí.

6. Dáme kynout na teplé místo na dobu cca 1 – 1,5 hodiny.

7. Po nakynutí opět povrch chleba orosíme a pečeme nejprve při 270 °C cca 4 minuty, poté teplotu stáhneme na 190 °C a pečeme 45 až 50 minut.

8. Upečený chléb po vyndání z formy opět mírně orosíme vodou a necháme vychladnout.

autor: Zuzana Plíšková