Česneková omáčka
Česnek je takový český univerzální všelék, pomůže při kocovině, chřipce či nachlazení, ale je také možné ho považovat za přírodní antibiotikum s protizánětlivými a antibakteriálními účinky.
Pojďte si s námi v Apetýtu připravit česnekovou omáčku.
Budete potřebovat:
- 50 g sádla
- 50 g hladké pšeničné mouky
- 800 ml hovězího vývaru
- 4 stroužky česneku
- pepř (bílý mletý)
- sůl
- smetanu
Postup:
- V kastrolu rozpusťte sádlo, přisypte prosátou hladkou mouku, osmahněte ji, až zrůžoví, zalijte vychladlým vývarem a nechte provařit za občasného míchání přibližně půl hodiny.
- Utřete najemno česnek se solí a přidejte ho do omáčky – už ale nevařte.
- Můžete přidat smetanu a dochutit solí a pepřem.
- Podávejte k pečenému hovězímu masu s houskovým knedlíkem.
Jak skladovat česnek?
Palice chraňte před přímým sluncem a vlhkem. Uložte je do papírové krabice a dejte nejlépe do spižírny. Jakmile česnek načnete, spotřebujte ho do deseti dnů. Do odhalených stroužků se totiž postupně dostává voda a mohou začít plesnivět. Sesychání naopak způsobují vysoké teploty. Česnek neskladujte v lednici, začne rychle hnít.
Česnek léčí
Pokud vás bolí ucho z důvodu zánětu, může být česnek vaší první volbou, než přejdete k antibiotikům. Do ucha nakapejte několik kapek šťávy z česneku a proceduru opakujte, dokud bolest nezmizí.
Související
-
Špagety s tofu omáčkou
Máme za sebou dny hojnosti a tak vám možná přijde vhod tip na něco lehkého. Do Apetýtu jsme vybrali recept na špagety s tofu omáčkou.
-
Brokolicové smaženky
Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.
-
Kuřecí stehna s česnekovou omáčkou
Pokud máte pocit, že už jste při pečení kuřecích stehen vyzkoušeli vše, nenechte se mýlit. Dnes se s Apetýtem naučíte kuřecí stehna s česnekovou omáčkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.