Chléb domácí ze Strání
Recept na domácí chleba, od Marie Tomancové ze Strání, zazněl v Apetýtu 22. července.
Suroviny:
3 hrnky hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky sušeného droždí, 1 a 1/2 hrnku vody, kmín, koření dle chuti
Postup:
Do hladké mouky přidáme sůl, kmín, droždí a vodu. Vše vypracujeme ve vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc kynout.
Druhý den dáme těsto na pomoučený vál, vyválíme ho na dvoucentimetrovou placku a necháme jestě 15 minut kynout. Poté těsto překládáme z každé strany tak, aby vznikl bochníček a necháme ještě půl hodiny kynout.
Mezi tím rozpálíme troubu na 230 stupňů a v ní i pekáč. Než se trouba i s pekáčem rozpálí, necháme těsto dál kynout přibližně další půlhodinu.
Poté dáme těsto do horkého pekáče a zakryjeme pokličkou. Necháme péct půl hodinu. Pak pekáč odkryjeme a dopékáme 15 minut, aby vznikla křupavá kůrčička.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.