Chléb domácí ze Strání

Recept na domácí chleba, od Marie Tomancové ze Strání, zazněl v Apetýtu 22. července.

Suroviny:
3 hrnky hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky sušeného droždí, 1 a 1/2 hrnku vody, kmín, koření dle chuti

Postup:
Do hladké mouky přidáme sůl, kmín, droždí a vodu. Vše vypracujeme ve vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc kynout.

Druhý den dáme těsto na pomoučený vál, vyválíme ho na dvoucentimetrovou placku a necháme jestě 15 minut kynout. Poté těsto překládáme z každé strany tak, aby vznikl bochníček a necháme ještě půl hodiny kynout.

Mezi tím rozpálíme troubu na 230 stupňů a v ní i pekáč. Než se trouba i s pekáčem rozpálí, necháme těsto dál kynout přibližně další půlhodinu.

Poté dáme těsto do horkého pekáče a zakryjeme pokličkou. Necháme péct půl hodinu. Pak pekáč odkryjeme a dopékáme 15 minut, aby vznikla křupavá kůrčička.

autor: mkr