Cibule smažená se sýrem, Hovězí oháňka po pastevecku a bezlepková Sýrovo-pažitková pomazánka

Cibule smažená se sýrem
(recept zazněl v Apetýtu 19. června 2006)
6-8 větších cibulí, sůl, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, 100 g tvrdého sýra, tuk na smažení

Větší oloupané cibule nakrájíme na silnější kolečka, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance promíchané se strouhaným sýrem. Smažíme je zvolna dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou, kečupem nebo s hlávkovým salátem. Je vhodná i k francouzskému nebo bramborovému salátu.

Hovězí oháňka po pastevecku
(recept zazněl v Apetýtu 22. června 2006)
1 oháňka, sůl, 50 g petržele, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g šunky, 100 g slaniny, 70 g cibule, troška majoránky, 0,2 l bílého vína, 700 g rajčat, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 2 stonky celeru, špetka skořice, 40 g piniových jader nebo mandlí, 40 g rozinek, vývar z masa

Oháňku nasekáme na kousky, dobře opereme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a vše zvolna vaříme 2 hodiny. Šunku, slaninu a cibuli drobně nakrájíme a s troškou majoránky osmahneme. Potom přidáme kousky oháňky, ještě chvíli necháme osmahnout, podlijeme bílým vínem, zakryjeme poklicí a dusíme tak dlouho, dokud se víno nevypaří. Mezitím rozvaříme rajčata, propasírujeme je a přidáme k oháňce. Ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem a za stálého míchání dusíme ještě několik minut. Nakonec přidáme stonky celeru a krátce podusíme. Je-li oháňka již měkká, přidáme špetku mleté skořice, nasekaná piniová jádra nebo spařené, oloupané a nasekané mandle, oprané rozinky a ještě chvilku podusíme. V případě potřeby podléváme vývarem.

Sýrovo-pažitková pomazánka (bezlepková)

150 g másla, 1-2 tavený sýr, pažitka, 200 g bezlepkové uzeniny /točený salám/

Máslo, sýr a najemno nastrouhaný točený salám utřeme do hladka a přidáme jemně nasekanou pažitku. Vše opět zamícháme. Pro obměnu můžeme nastrouhat tvrdý sýr /jemně/ nebo místo uzeniny přidat hořčici a uvařená vajíčka.

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.