Cibulový koláček

Recept od Blanky Kovandové z Apetýtu, který jsme vysílali v úterý 19. února.

Ingredience na těsto: 200 g hladké pšeničné mouky, 100 g másla, 1 lžíci minerální nebo normální vody a špetku soli

Na náplň: 4 velké cibule (klidně i víc), 1 lžičku másla, 1 lžíci medu, 2 lžíce vinného octa, 1 vejce, 4 lžíce měkkého polotučného tvarohu nebo čerstvého sýru, sůl a pepř

Postup:
Mouku prosejte na vál a smíchejte se solí. Máslo nakrájejte na kostky a nožem zapracujte do mouky. Pak přidejte (minerální) vodu a rychle zapracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet, alespoň hodinu, ideálně však do druhého dne.

Připravte si náplň. Cibuli oloupejte a rozkrájejte aspoň na osminky. V kastrůlku rozpusťte máslo a cibulky na něm 2 minuty restujte. Přidejte med a ocet, promíchejte a vařte na mírném ohni zhruba 5 minut. Poté je nechte zchladnout. Rozklepněte vejce, bílek uschovejte na potření, žloutek smíchejte s tvarohem, solí a pepřem.

Odleželé těsto rozválejte na tenký plát a přeneste na plech nebo pekáček s vyšším okrajem. Z odloženého kousku můžete vytvarovat koláči okraj a potřete bílkem. Na dno rozetřete vrstvu připraveného a navrch vyskládejte orestované cibulky. Pečeme na 180°C do zlatova.

autor: Blanka Kovandová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.