Císařský trhanec
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
200 g hladké mouky
4 vejce
40 g másla
300 ml mléka
30 g cukru
rozinky namočené v rumu
plátky mandlí
Postup:
1. V míse nejprve smícháme mouku, špetku soli, cukr, mléko, žloutky a vypracujeme těsto.
2. Pak vmícháme sníh z bílků a těsto nalijeme do pekáčku vymaštěného rozpuštěným máslem.
3. Pečeme při 180 stupních asi 15 minut dozlatova.
4. Po upečení roztrháme dvěma vidličkami na nepravidelné kousky a přidáme rozinky a mandle. Potom dáme ještě zapéct.
5. Na talíři pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme s jablečným pyré nebo švestkovým kompotem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.