Císařský trhanec

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
200 g hladké mouky
4 vejce
40 g másla
300 ml mléka
30 g cukru
rozinky namočené v rumu
plátky mandlí

Postup:
1. V míse nejprve smícháme mouku, špetku soli, cukr, mléko, žloutky a vypracujeme těsto.

2. Pak vmícháme sníh z bílků a těsto nalijeme do pekáčku vymaštěného rozpuštěným máslem.

3. Pečeme při 180 stupních asi 15 minut dozlatova.

4. Po upečení roztrháme dvěma vidličkami na nepravidelné kousky a přidáme rozinky a mandle. Potom dáme ještě zapéct.

5. Na talíři pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme s jablečným pyré nebo švestkovým kompotem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.