Citrónový makovec
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
180 g změklého másla
180 g krupicového cukru
200 g hladké mouky a trochu prášku do pečiva
3 vejce
kůra ze 4 citrónů
kelímek bílého jogurtu
4 lžíce mletého máku
Poleva:
2 lžíce citrónové šťávy
lžíce horké vody
200 g cukru moučka
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a vymažeme si dortovou formu nebo plech s vyšším okrajem.
2. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a přišleháme mouku, kůru, jogurt, mák a vejce. Nalijeme na plech a pečeme asi tři čtvrtě hodiny.
3. Z formy opatrně vyklopíme asi deset minut po upečení. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme citrónovou polevu.
4. Prosetý moučkový cukr důkladně smícháme se šťávou a vodou v jednolitou směs. Nalijeme na moučník a necháme ztuhnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.