Čokoládové recepty

Králíka s pikantní čokoládovou omáčkou a zapečenou čokoládu zvolila Dana Lipovská do receptáře v Apetýtu 26. dubna.

Králík s pikantní čokoládovou omáčkou
pro 4 osoby

Suroviny:
1 očištěný králík, naporcovaný , 40 g slaniny, 30 g cibule, 3 lžíce oleje, 30 g petržele, 30 g mrkve, 30 g celeru, 1 lžička hladké mouky, sůl a pepř podle chuti

Pikantní čokoládová omáčka: 30 g hrozinek, 30 g tmavé hořké čokolády, 30 g oloupaných mandlí, 30 g kandované citrusové kůry, 50 g cukru, 3 lžíce červeného vinného octa

Postup:
Slaninu necháme zesklovatět, přidáme olej, cibuli, petržel, mrkev a celer na plátky nakrájené. Jakmile začne cibule měnit barvu, přidáme kousky králíka a osmažíme jej ze všech stran do hněda. Šťávu zbavíme tuku a zaprášíme moukou. Dobře vše podusíme. Vyjmeme maso. Šťávu z králíka přecedíme a propasírujeme, přidáme do ní rozinky, posekané mandle, kandovanou kůru, nastrouhanou čokoládu, cukr a ocet. Před podáváním do omáčky vložíme králíka a ještě vše povaříme a prohřejeme. Omáčka je mnohem chutnější, když ji připravíme den dopředu.


Zapečená čokoláda
pro 2 osoby

Suroviny:
50 g másla + trochu másla na vymazání formiček, 1 lžíci mletých mandlí + trochu na vysypání formiček, 100 g čokolády na vaření, 1 žloutek, 1 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, 4 lžíce likéru Baileys, moučkový cukr na poprášení

Postup:
Troubu předehřejte na 230, horkovzdušnou na 210°C. Nachystejte si dvě formičky na suflé, případně silnostěnné ohnivzdorné kameninové hrnky. Ty vytřete trochou másla a vysypte částí mletých mandlí. Čokoládu a máslo spolu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Potom žloutek, celé vejce a cukr spolu vyšlehejte do pěny a pak do ní jemně vetřete rozpuštěnou čokoládu s máslem, mandle i likér. Rozdělte do formiček nebo hrnků. (V téhle fázi je můžete zakrýt a uložit až na čtyři hodiny do chladničky. Pokud pak dáváte budoucí dezert do trouby studený, přidejte k době pečení dvě až tři minuty.) Vložte do trouby a asi deset minut pečte až povrch zpevní a dezert trochu vyběhne. Hotovou zapečenou čokoládu poprašte moučkovým cukrem.

autor: Dana Lipovská