Cuketové placky a cuketové chlupaté knedlíky
Recepty od Blanky Kovandové, které doporučila posluchačům ve vysílání Apetýtu ve čtvrtek 20. září.
Cuketové placky „létající talíře“
Ingredience:
200 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, sůl, pepř, 250 ml mléka, 2 vejce, 200 g mražené kukuřice, 1 nastrouhaná cuketa, olej na smažení
Postup:
Mouku promícháme s práškem do pečiva, solí a pepřem. Mléko a vejce ušleháme, nalijeme k mouce a promícháme do hladka. Do vařící vody ponoříme na 5 minut mraženou kukuřici, scedíme a spolu se strouhanou vypocenou cuketou přidáme do těsta a dobře zapracujeme. Pak těsto necháme asi 15 minut odpočívat. Placičky smažíme na kapce oleje (nejlépe olivového) z obou stran.
Jde o oblíbené dětské jídlo, může se podávat s omáčkou tzatziky, s kapkou kečupu nebo s bramborem.
Cuketové chlupaté knedlíky
Ingredience:
1 velká cuketa - oloupaná a nahrubo nastrouhaná, sůl, hrubá mouka – o 150 g méně, než je váha cukety (už nastrouhané a vypocené), 1 vejce, 1 vrchovatá lžíce dětské krupičky
Postup:
Oloupanou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, hodně osolte a nechte vypotit asi 15 minut. Vymačkejte veškerou vodu a pak cuketu promíchejte s hrubou moukou, vejcem a dětskou krupičkou, podle chuti osolte.
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a pomocí dvou lžic vytvořte z cuketové hmoty zkušební knedlík, dejte do vody a po 4 minutách vyndejte. Pokud je pevný a zatažený, tak má těsto správnou konzistenci. Pokud se rozpadá, přidejte hrubou mouku. Pak tvarujte knedlíčky a uvařte stejným způsobem jako ten první zkušební.
Chutnají podávané s osmaženou cibulkou třeba k uzenému masu, nebo jen tak se salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.