Cukrovinky škvarkové
Tento recept je z knížky Cukrovinky, která vyšla roku 1934 a sestavila ji paní Olga Rozmarová. Je to jeden z těch receptů, na které sedá prach, ale při menším vylepšením může dobře sloužit i dnes.
Budete potřebovat:
280 g škvarků
750 g mouky
270 g cukru
1 vejce
skořice
tlučený hřebíček
špetka pepře
3 lžíce bílého vína
marmeláda
Postup:
1. Škvarky najemno umeleme.
2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto, rozválíme na sílu asi 1 cm a vykrajujeme kolečka.
3. Potřeme hustou marmeládou, přes kterou uděláme z těsta mřížky a upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.