Dva historické recepty
Zpátky v čase vás odnesou tyhle dva recepty, které podle našeho archivu pocházejí z rodiny uherskohradišťského lékárníka Josefa Stancla. Přesnou dataci samozřejmě k dispozici nemáme, ale usuzujeme, že je do kuchařské knihy zapsali někde na přelomu 19. a 20. století.
VYBĚHLÍK DLE MATYLDY
Budete potřebovat:
80 g slaniny
500 ml mléka
4 vejce
120 g hrubé mouky
špetka soli
Postup:
1. Slaninu nakrájíme, vyškvaříme v pekáči, který je vhodný do pečení v troubě a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce.
2. Nakonec vmícháme mouku a osolíme.
3. Prudce pečeme v troubě, dokud hmota nevyběhne.
KOLÁČKY DÁMSKÉ OD STAŘENKY BRABLCOVÉ
Budete potřebovat:
140 g cukru
280 g másla
560 g mouky
3 žloutky
šťáva a kůra z jednoho citronu
zavařenina
strouhaná žemle
Postup:
1. Z cukru, másla, žloutků, citrónové šťávy a kůry a mouky na vále vypracujeme těsto a tvoříme z něj kuličky.
2. Do každé prstem uděláme důlek, pomažeme bílkem a obalíme ve strouhané housce.
3. Do důlku dáme zavařeninu a upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.