Dva historické recepty

Zpátky v čase vás odnesou tyhle dva recepty, které podle našeho archivu pocházejí z rodiny uherskohradišťského lékárníka Josefa Stancla. Přesnou dataci samozřejmě k dispozici nemáme, ale usuzujeme, že je do kuchařské knihy zapsali někde na přelomu 19. a 20. století.

VYBĚHLÍK DLE MATYLDY

Budete potřebovat:

80 g slaniny
500 ml mléka
4 vejce
120 g hrubé mouky
špetka soli

Postup:

1. Slaninu nakrájíme, vyškvaříme v pekáči, který je vhodný do pečení v troubě a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce.

2. Nakonec vmícháme mouku a osolíme.

3. Prudce pečeme v troubě, dokud hmota nevyběhne.

KOLÁČKY DÁMSKÉ OD STAŘENKY BRABLCOVÉ

Budete potřebovat:

140 g cukru
280 g másla
560 g mouky
3 žloutky
šťáva a kůra z jednoho citronu
zavařenina
strouhaná žemle

Postup:

1. Z cukru, másla, žloutků, citrónové šťávy a kůry a mouky na vále vypracujeme těsto a tvoříme z něj kuličky.

2. Do každé prstem uděláme důlek, pomažeme bílkem a obalíme ve strouhané housce.

3. Do důlku dáme zavařeninu a upečeme.

autor: Archiv Apetýtu

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.