Dva netradiční recepty z červené řepy

Pondělní poradna Apetýtu patří i nadále babským radám, které posluchači a posluchačky telefonují přímo do studia. V pondělí se s námi podělily o tyto dva skvělé recepty, díky kterým se na červenou řepu už nikdy nebudete dívat jako na nezáživnou zeleninu.

BÁBOVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Budete potřebovat:

230 g čokolády na vaření
2 hrnky nahrubo nastrouhané červené řepy
3 vejce
1 hrnek cukru
¼ hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
vanilka
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva

Postup:

1. Mouku smícháme se sodou, vanilkou a práškem do pečiva a čokoládou nastrouháme.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem.

3. Přidáme olej, řepu, čokoládu, mouku a na závěru vmícháme sníh.

4. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě na bábovku.

GRIOTKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Budete potřebovat:

3 střední řepy
šťáva z jednoho citrónu
350 g cukru
½ litru rumu
griotková tresť (podle chuti)

Postup:

1. Řepu oloupeme, nastrouháme a vaříme asi 45 minut.

2. Přecedíme a do tekutiny přidáme citrónovou šťávu, cukr a znovu krátce povaříme.

3. Nakonec doplníme rumem a trestí a přelijeme do čisté lahve.

autor: Zuzana Plíšková