Dýně ve víně

Zdeněk Klobouk z Klopotovic se obvykle nespokojí s původním receptem a vždy tak trochu experimentuje a vylepšuje. Platí to i o dnešním receptu na lahodnou dýni zavařenou ve víně.

Budete potřebovat:

příprava:
5 kg dýně
2,5 l vody
250 ml octu

nálev:
2 l vody
1 láhev vína
2 kg cukru
ananasová tresť


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Dýni oloupeme, odstraníme vnitřní část s jádry a pokrájíme.

2. Dáme přes noc do studené octové vody, kterou připravíme dle uvedeného poměru.

3. Druhý den okapanou dýni uvaříme doměkka v čisté vodě a připravíme si nálev z vody, vína, cukru a ananasové tresti.

4. Kousky dýně potom plníme čisté sklenice a zalijeme nálevem.

5. Poté ještě 30 minut sterilujeme.

autor: Zuzana Plíšková