Dýňové recepty

Dva recepty od Věry Hotařové na zpracování dýní, které zazněly v Apetýtu vysílaném v úterý 4. září.


Dýňové karbanátky

Suroviny (na 4 porce):
1 cibule, 4 lžíce oleje, 125 g ovesné krupice, 200 ml studené vody, 260 g dýňové dužiny, ½ svazku petrželové natě, 2 vejce, sůl, bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek

Příprava:
Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a na lžíci oleje na mírném ohni smažíme, až zesklovatí. Za občasného míchání krátce osmažíme také ovesnou krupici. Přilijeme vodu, uvedeme do varu a mírným varem asi 10 minut pod pokličkou vaříme. Kaši necháme asi 1 hodinu chladnout, kaše přitom nabobtná.

Dýňovou dužinu jemně nastrouháme. Petrželovou nať opereme, osušíme a nadrobno nasekáme. Obojí smícháme s vejci, solí, velkou špetkou pepře a muškátového oříšku a vmícháme do kaše.

Na pánvi rozpálíme zbylý olej. Lžící vytvarujeme z těsta 12 karbanátků a na středním až mírném ohni je asi 10 minut smažíme, až se odlepí od pánve. Obrátíme je a smažíme dalších 6–8 minut.


Dýňové muffiny

Suroviny (na 24 ks):
250 g dýňové dužiny nakrájené na kostičky, 50 ml (4 lžíce) vody, 250 g tuku, 175 g cukru, 2 vanilkové cukry, 1 lžíce rumu, špetka soli, 1/4 kávové lžičky mleté skořice, 1/4 kávové lžičky prášku z muškátového oříšku, 3 vejce, 375 g polohrubé mouky, 1/2 balení kypřicího prášku do pečiva, 100 ml mléka, 150 g rozinek

Příprava:
Kostičky z dýňové dužiny dáme do hrnce s vodou a přivedeme k varu, lehce podusíme a promícháme, aby vzniklo pyré. Necháme vychladnout. Tuk utřeme v míse s cukrem, vanilkovým cukrem, rumem, špetkou soli a kořením - můžeme použít elektrický šlehač.

Poté přidáme postupně vejce - každé šleháme cca 1/2 minuty. Do takto připravené hmoty přidáme mouku, kypřicí prášek, mléko a mícháme, dokud těsto není hladké. Pak přidáme zchladlé dýňové pyré a opět krátce mícháme, dokud se hmota nespojí. Nakonec přidáme rozinky. Těsto rozdělíme do vymaštěné a moukou vysypané formy na muffiny (nebo do papírových košíčků) a dáme péct na 35 minut při 160 – 180 °C. Po upečení necháme muffiny vychladnout a posypeme je práškovým cukrem. Pro děti při cukrování použijeme ozdobné šablony.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.