Dýňový salát

Tibor Skalka z Hýsel, od něhož pochází tento recept, doporučuje na dýňový salát používat dýni fíkolistou pro její specifickou chuť.

Budete potřebovat:

dýně fíkolistá
voda
ocet
sůl
cukr

Postup:

1. Dýní rozkrojíme a vydlabeme jádřince.

2. Zbylou tuhou část uvaříme v osolené vodě, dokud nezměkne natolik, že bude možné ji vyškrábat vidličkou.

3. Dužinu vyškrábeme a zalijeme nálevem, který si připravíme z vody, soli, cukru a octu (použít můžeme i vinný, nebo jablečný).

4. Salátem můžeme doplnit hlavní jídlo.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.