Francouzská bábovka se slaninou a ořechy

Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou ze středy 29. února.

Suroviny:
500 g bílé špaldové mouky, 1 lžička mořské soli, 40 g droždí, 1 lžíce cukru, 300 ml vlahého mléka, 150 g tekutého másla, 1 vejce, 100 g slaniny, 30 g vlašských ořechů

Postup:
Mouku smícháme se solí. Uprostřed vymáčkneme důlek a v něm rozmícháme rozdrobené droždí, cukr a 5 lžic mléka. Kvásek necháme 15 minut kynout.
Přidáme máslo a zbylé mléko, vmícháme vejce. Vypracujeme těsto, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Slaninu pokrájíme na kostičky, rozškvaříme dozlatova a necháme vychladnout. Ořechy posekáme nahrubo.
Těsto ještě jednou prohněteme a vmícháme do něj slaninu a ořechy. Těstem naplníme vymazanou bábovkovou formu. Necháme ještě jednou vykynout po okraj formy a pečeme asi 50 minut. Bábovku necháme 10 minut chladnout, poté ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku, aby zcela vychladla.

autor: Marcela Antošová