Francouzská cibulačka

S Apetýtem se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je cibulačka považována za tradiční pokrm, a to i díky jednoduché a rychlé přípravě.

Základem francouzské cibulačky je samozřejmě cibule, ta se nejprve orestuje a následně vaří v drůbežím nebo hovězím vývaru. Vegetariáni a vegani ale mohou využít i vývar zeleninový. Přidat lze i mnoho dalších ingrediencí (sýr, uzeniny, krutony, česnek, brambory).

Cibule patří mezi zdravou zeleninu, která obsahuje mnoho účinných látek. Doporučována je například na zlepšení trávení, při vysokém krevním tlaku, ateroskleróze, ale také k podpoře imunity. Navíc cibule obsahuje vitamíny (B, C či E), minerály (zinek, železo, draslík, hořčík nebo sodík) a další prospěšné látky.

Pojďme si tedy poctivou cibulačku společně uvařit, tady je seznam ingrediencí:

  • 500 g cibule
  • 1 l vody
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 dcl bílého vína
  • olivový olej
  • kousek másla
  • sůl, pepř
  • provensálské koření

na toasty:

  • plátky toastového chleba
  • strouhaný sýr (na posypání)
  • máslo (na namazání)
  • sůl

Postup:

  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na pánvi, kde jsme rozpustili kousek másla na olivovém oleji.
  2. Osmahlou cibuli přesypeme do hrnce, zalijeme vodou, přdáme bujón, sůl, pepř a 15 minut necháme vařit.
  3. Poté přilijeme víno a necháme přejít varem.
  4. Odstavíme z plamene a okořeníme provensálskými bylinkami.
  5. Tousty nejdříve opečeme v toustovači, potřeme máslem, posypeme sýrem, lehce osolíme a dáme rozpéct do trouby.
  6. Tousty se při servírování pokládají přímo na hladinu polévky.

Související