Frgály
Vyzkoušejte recept od Pavla Sucháčka ze Základní školy Horní Lideč. Tato dávka vystačí na devět koláčů.
Budete potřebovat:
1 kg hladké výběrové mouky
špetka soli
120 g cukru krystal
1 tuk na pečení
1 máslo
6 žloutků
500 ml mléka
100 ml oleje
1,5 kostky kvasnic
nádivka dle chuti (tvarohová, maková, hrušková, povidlová)
drobenka
Postup:
1. Do vlažného mléka přidáme polovinu cukru a rozdrobíme kvasnice.
2. Necháme vzejít kvásek.
3. Žloutky utřeme se zbytkem cukru a tukem na pečení a přidáme ke kvásku.
4. Přidáme mouku, olej a sůl.
5. Hněteme, dokud není těsto hladké.
6. Zakryjeme a necháme kynout na teplém místě.
7. Připravíme si 9 kulatých plechů, které vymastíme.
8. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 9 stejných bochánků, které dáme na plechy a roztáhneme, nebo rozválíme.
9. Potřeme nejlépe tvarohovou, nebo hruškovou nádivkou a posypeme drobenkou.
10. Pečeme dozlatova, po vytažení z trouby potřeme okraje mlékem a vychladlé frgály polijeme máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.