Halušky

Slovenské halušky dělávala Lucii Hostačné babička Blanka už když byla Lucka malá. Recept pochází ze slovenské Hriňové. Těsto ale dělává od oka, je potřeba trochu vlastního citu.

Budete potřebovat:

brambory
hladká mouka
sůl

mléko
brynza
slanina

Postup:

1. Brambory oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle.

2. Vmícháme sůl a hladkou mouku, aby vzniklo středně husté těsto.

3. Přes haluškový cedník těsto protlačíme do vroucí osolené vody (nejprve zkusíme jednu halušku, pokud se rozvaří, přidáme do těsta mouku).

4. Vaříme asi 2 minuty.

5. V jiném hrnci rozvaříme brynzu v mléce na kaši a na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu.

6. Smícháme s haluškami a podáváme.

autor: Zuzana Plíšková