Hertepláky
Recept od Jitky Kratochvílkové z Dambořic sice názvem připomíná tradiční ertepláky (někde i přesňáky či laty), které mívají podobu opečených bramborových placek, ale nemají s nimi mnoho společného. Jsou totiž z kynutého těsta a pečou se v troubě.
Budete potřebovat:
600 g polohrubé mouky
500 g brambor
80 g krystalového cukru
2 lžíce oleje
1 vejce
300 ml mléka
1 kostka droždí
špetka soli
na dokončení:
povidla
mák s cukrem
Postup:
1. Den dopředu uvařené, vychladlé a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle.
2. Přidáme mouku, vejce, sůl, olej a kvásek, který jsme si přichystali z vlažného mléka a droždí.
3. Vypracujeme těsto, ze kterého děláme bochánky a klademe na vymaštěný plech.
4. Potřeme sádlem, nebo olejem.
5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dočervena.
6. Upečené rozkrojíme, potřeme povidly a posypeme mákem s cukrem.
7. Servírujeme jako sladký oběd, nebo moučník.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka