Hnětka
Název dnešního receptu by sice napovídal, že se k této dobrotě dopracujeme díky hnětení, je to ale mnohem jednoduší. Jde o variantu, jak ji zná Jana Tománková z Vracova a jak také vyšla v Kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku.
Budete potřebovat:
500 g brambor
2-3 lžíce hladké mouky
sůl
na dokončení:
sádlo
povidla
cukr
mletý mák
(strouhaný tvrdý tvaroh)
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka.
2. Vodu slijeme jen z části-ve zbytku brambory po uvaření rozšťoucháme, smícháme s moukou a přiklopíme pokličkou.
3. Takto necháme zhruba 15 minut propařit.
4. Do mísy klademe vždy vrstvu brambor, na kterou rozetřeme povidla a posypeme mákem s cukrem.
5. Můžeme přidat i strouhaný tvaroh.
6. Pokapeme sádlem a přidáme ještě jednu vrstvu.
7. Na talíř vybíráme hnětku lžící namočenou v horkém sádle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka