Hnětka

Název dnešního receptu by sice napovídal, že se k této dobrotě dopracujeme díky hnětení, je to ale mnohem jednoduší. Jde o variantu, jak ji zná Jana Tománková z Vracova a jak také vyšla v Kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku.

Budete potřebovat:

500 g brambor
2-3 lžíce hladké mouky
sůl

na dokončení:
sádlo
povidla
cukr
mletý mák
(strouhaný tvrdý tvaroh)

Postup:

1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka.

2. Vodu slijeme jen z části-ve zbytku brambory po uvaření rozšťoucháme, smícháme s moukou a přiklopíme pokličkou.

3. Takto necháme zhruba 15 minut propařit.

4. Do mísy klademe vždy vrstvu brambor, na kterou rozetřeme povidla a posypeme mákem s cukrem.

5. Můžeme přidat i strouhaný tvaroh.

6. Pokapeme sádlem a přidáme ještě jednu vrstvu.

7. Na talíř vybíráme hnětku lžící namočenou v horkém sádle.

autor: Zuzana Plíšková