Houbový guláš

V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Dnes pro vás máme tip na houbový guláš.

Houby obsahují málo kalorií, proto se jim nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě. Zároveň v sobě mají hodně vitamínů a také velké množství draslíku. A díky tomu prospívají například také našemu srdci. Ovšem i u nich samozřejmě platí všeho s mírou.

Budete potřebovat:

  • 500 g hub (nejlépe lesních)
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sladkou i pálivou papriku
  • drcený kmín
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • lahůdkové droždí
  • olej
Žampiony, houby, cibule, smažení, vaření, pánev (ilustrační foto)

Postup:

  1. Na rozpáleném oleji orestujeme podélně nakrájenou cibuli.
  2. Zaprášíme lžičkou pálivé a lžičkou sladké papriky a půl lžičkou drceného kmínu.
  3. Dále přidáme posekaný česnek a nakrájené houby.
  4. Zalijeme 100 ml vody.
  5. Osolíme a přidáme bobkové listy a nové koření (podle chuti).
  6. Za občasného míchání dusíme.
  7. Až houby změknou, přidáme protlak a dvě lžíce lahůdkového droždí.
  8. Poté zamícháme a dusíme ještě asi deset minut.
  9. Nakonec podle chuti dosolíme.
  10. Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.    

Související

  • Bramborový guláš z Mařatic

    S dnešními recepty pomyslně zavítáme do Mařatic. Tato osada, dnešní součást Uherského Hradiště, patřila ve 13. století cisterciáckému klášteru na Velehradě.

  • Polévka z černého kořene

    Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.

  • Mrkev na smetaně

    Dnes bude v hlavní roli pátečního receptu mrkev – věděli jste o ní, že pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu?