Houbový guláš po maďarsku z Velkého Meziříčí
Recept na houbový guláš po maďarsku, od paní Věry Hladíkové z Velkého Meziříčí, zazněl v Apetýtu 19. září.
Suroviny:
1 cibule, 50 g slaniny, 400 g hub, několik kusů čerstvé papriky, 1 okurka nebo cuketa, 2 rajčata, 200 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké nouky, sůl, cukr, mletá paprika sladká i pálivá, pepř
Postup:
Cibuli osmahneme na slanině a na to dáme pokrájené houby - dusíme, můžeme i podlít vodou, pokud je to nutné.
Poté přidáme pokrájenou zeleninu, koření, sůl, cukr a 10 minut vaříme.
Ve smetaně rozmícháme mouku a tím guláš zahustíme. Několik minut povaříme.
Jako příloha může být bíle pečivo nebo knedlík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.