Hraběnčin řez

Recept nabídla moderátorka Blanka Kovandová v Apetýtu ve čtvrtek 13. září.

Ingredience:

400 g polohrubé mouky, 1 máslo (hera), 100 g cukru, 4 žloutky, 1 prášek do pečiva (nemusí být),

6 jablek, skořice (případně vanilkový cukr), rozinky, vlašské ořechy
4 bílky, 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

1. Z prvních pěti surovin vypracujeme těsto. Oddělíme asi třetinu těsta, kterou vložíme do sáčku a dáme do mrazáku.

2. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozválíme nebo rukama namačkáme zbylé těsto. Na těsto nastrouháme jablka, přidáme rozinky a na vále rozdrcené vlašské ořechy. Pak na řezy rozetřeme tuhý sníh ze 4 bílků se dvěma lžícemi moučkového cukru a navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu asi 170 °C asi 30 - 40 minut.

autor: Blanka Kovandová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.