Hrách a kroupy s uzeným masem
Tradiční lidové jídlo připravovala už babička Bohumily Zouharové z Lipovce i její maminka. Recept vystačí pro čtyři osoby.
Budete potřebovat:
2 hrsti velkých krup č. 10
2 hrsti hrachu
1 cibule
sádlo nebo olej
sůl
pepř
1 lžíce hladké mouky
300 - 400 g uzeného masa
Postup:
1. Přes noc hrách a kroupy namočíme.
2. Druhý den dáme do tlakového hrnce a zalijeme vodou tak, aby voda o tři centimetry přesahovala kroupy s hrachem.
3. Vaříme asi 20 minut, osolíme.
4. Cibuli osmažíme dozlatova, maso nakrájíme na kostky.
5. Uvařený hrách a kroupy dáme na cibulku, přidáme nakrájené maso, osolíme a opepříme.
6. Pokud je směs řídká, zaprášíme ji moukou.
7. Podáváme s kyselou okurkou.
8. Můžeme jíst teplé i studené.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.