Husí paštika
Vyzkoušejte recept od Pavla Šťastného z Blučiny.
Budete potřebovat:
100 g husích jater
300 g vepřového bůčku
100 ml smetany
lžíce husího sádla
tymián
sůl, bílý pepř
muškátový oříšek
slanina
Příloha:
bageta
hroznové želé
Postup:
1. Játra a bůček nahrubo pomeleme, ochutíme muškátovým oříškem, tymiánem, solí a pepřem.
2. Podle chuti přidáme smetanu a husí sádlo.
3. Formu vyložíme slaninou, chceme-li, a navrstvíme do ní směs na paštiku.
4. Formu vložíme do vodní lázně (nebo parního hrnce) a vaříme při 85 až 90 stupních asi hodinu.
5. Poté krájíme na plátky a podáváme s opečenou bagetou a hroznovým želé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.