Hustopečské smažené mandlové trdelníky
Máte chuť na něco opravdu, ale opravdu sladkého? Zkuste si doma udělat trdelníky podle receptu Ivy Štěpánkové z Hustopečí.
Suroviny:
500 g proseté polohrubé mouky
čtvrt litru mléka
20 g másla
2 lžíce rumu
20 g moučkového cukru
20 g kvasnic
3 žloutky
špetku soli
šťávu i kůru z necelé poloviny citronu
5 hrstí sekaných mandlí
Postup:
1. Ze všech surovin zaděláme kynuté těsto, které nesmí být příliš tuhé. Když vykyne, vyhazujeme na vál lžící kousky těsta, které vyválíme na asi 15 centimetrů dlouhé proužky.
2. Namotáme tři až čtyřikrát dokola na kovové trubičky, které se používají na pečení trubiček z listového těsta.
3. Znovu necháme vykynout a celé trdelníky smažíme v rozehřátém oleji ponořené asi do dvou třetin výšky. Usmažené pečivo poprášíme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.