Recepty Apetýtu13. listopadu  2017 v 11:00  

Izidor z Konic

Netradiční moučník má hned dvě náplně (ilustrační foto) - Foto: Martin Čuřík

Netradiční moučník má hned dvě náplně (ilustrační foto)Foto: Martin Čuřík

V říjnové gastroabecedě zůstalo volné písmenko I, protože Zuzka Plíšková recept začínající na toto písmeno nenašla. Zapojila do hledání posluchače Apetýtu a to se vyplatilo. Díky tomu vám přinášíme recept na dezert od Zdenky Štěpanovské ze Znojma, který má hned dvě náplně.

Budete potřebovat: 

plát:
150 g tuku
150 g cukru
4 žloutky
sníh ze 4 bílků
1 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
120 g strouhaných ořechů
70 g hladké mouky 

1.náplň:
200 g strouhaných ořechů
100 ml rumu
3 lžíce práškového cukru
1 vanilkový cukr 

2.náplň:
6 žloutků
2 lžíce kakaa
100 g cukru
200 g másla 

navíc:
čokoláda na polití
marmeláda 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

1. Na plát nejprve utřeme tuk s cukrem, přidáme žloutky, kakao, ořechy, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh.  

2. Rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.  

3. Po vychladnutí potřeme marmeládou.  

4. Smícháme suroviny na první náplň a rozprostřeme na marmeládovou vrstvu.  

5. Na přípravu druhé náplně nejprve šleháme žloutky s kakaem a cukrem nad parou do houstnoucího krému.  

6. Necháme vychladnout.  

7. Máslo utřeme a postupně do něj vmícháme vychladlý krém.  

8. Rozetřeme na ořechovou náplň a polijeme čokoládovou polevou. 

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:04  |  Délka pořadu: 90 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 22. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Asijský tapiocový pudink

    Původně vietnamský dezert jehož základem je tapioca. Tedy perličky, které koupíte třeba ve zdravé výživě a možná už je sami dobře znáte z různých pudinků. Doporučuje se nechat je dopředu alespoň hodinu namáčet ve vodě,...

     
  • 21. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Toskánská aquacotta

    Přeložíme-li jméno aquacotta z italštiny, dostaneme výraz vařená voda, což opravdu nezní moc lákavě. Každopádně to není daleko od pravdy - původně se totiž do polévky snadno zužitkovalo to, co bylo zrovna v těchto končinách...

     
  • 20. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Skandinávská hrachová polévka

    Tato polévka se třeba ve Švédsku objevuje tradičně na stolech ve čtvrtek, protože bývala takovou přípravou na páteční půst. Ještě dnes to prý dodržují přinejmenším v některých školách a u armády. Po polévce pak následoval...

     
Jihomoravský kraj
  Od 22.11.2017 15:10 do 17:15; v ulicích Novoměstská, Měřičkova, Marie Hübnerové v obci Brno , délka 163m; požár vozidla
  Od 22.11.2017 14:25 do 16:30; v ulici Štefánikova v obci Hodonín; x Havlíčkova; nehoda; havarované vozidlo; OA x chodec, se zraněním osob.
  Od 22.11.2017 13:55 do 16:00; v ulici Šujanovo náměstí v obci Brno , délka 69m; nehoda; 3 havarovaná vozidla; překážka, která brání provozu na celé vozovce nebo její části; 3 x OA, bez zranění osob, částečně ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace