Izidor z Konic
V říjnové gastroabecedě zůstalo volné písmenko I, protože Zuzka Plíšková recept začínající na toto písmeno nenašla. Zapojila do hledání posluchače Apetýtu a to se vyplatilo. Díky tomu vám přinášíme recept na dezert od Zdenky Štěpanovské ze Znojma, který má hned dvě náplně.
Budete potřebovat:
plát:
150 g tuku
150 g cukru
4 žloutky
sníh ze 4 bílků
1 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
120 g strouhaných ořechů
70 g hladké mouky
1.náplň:
200 g strouhaných ořechů
100 ml rumu
3 lžíce práškového cukru
1 vanilkový cukr
2.náplň:
6 žloutků
2 lžíce kakaa
100 g cukru
200 g másla
navíc:
čokoláda na polití
marmeláda
Postup:
1. Na plát nejprve utřeme tuk s cukrem, přidáme žloutky, kakao, ořechy, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh.
2. Rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.
3. Po vychladnutí potřeme marmeládou.
4. Smícháme suroviny na první náplň a rozprostřeme na marmeládovou vrstvu.
5. Na přípravu druhé náplně nejprve šleháme žloutky s kakaem a cukrem nad parou do houstnoucího krému.
6. Necháme vychladnout.
7. Máslo utřeme a postupně do něj vmícháme vychladlý krém.
8. Rozetřeme na ořechovou náplň a polijeme čokoládovou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.