Jablečné pusinky

Drobné cukroví, které není nijak náročné na suroviny, ale určitě si jej zamilujete. Recept pochází z Jablečné kuchařky, která vyšla při příležitosti jednoho ročníku Slavností jablíček. Recepty do této kuchařky připravila a vyzkoušela Ludmila Macková.

Budete potřebovat:

těsto:
250 g tvarohu
250 g másla
250 g hladké mouky

náplň:
4 středně velká jablka
cukr dle chuti
skořice

mletý cukr na obalení

Postup:

1. Máslo nastrouháme a necháme změknout.

2. Přidáme mouku a tvaroh a vypracujeme hladké těsto.

3. Zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v lednici.

4. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme.

5. Dáme do kastrolu a spolu s cukrem a skořicí dusíme doměkka.

6. Necháme vychladnout.

7. Těsto rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka.

8. Doprostřed každého dáme trochu jablečné náplně a kraje přehneme.

9. Pečeme při 180 stupních 10 minut dozlatova/15 minut dokřupava.

10. V závěru pečení se okraje rozlepí a pusinky “rozšklebí”, to ale není na závadu.

11. Ještě horké obalujeme v cukru.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.