Jablková placka

Recept od Věry Hotařové, která provázela posluchače pořadem Apetýt v úterý16. října.

Suroviny:
Jablka, hřebíček, skořice, med, citronová šťáva, podle chuti další přísady - ořechy, semínka, kokos, ovesné vločky atd.

Postup:
Méně kvalitní, dobře vyzrálá jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a povaříme s hřebíčkem a skořicí. Jablečnou hmotu pak rozmixujeme na pyré, přisladíme medem, ochutíme citronovou šťávou. Můžeme přidat i kokos, mleté ořechy, sezamová semínka, ovesné vločky apod.

Všechny suroviny řádně promícháme, hmotu nalijeme na olejem lehce potřenou foliovou misku a rovnoměrně rozetřeme. Vrstva by měla být uprostřed silná 3 mm, u kraje 5 mm. Suší se při teplotě 55°C asi 10 hodin. Placka je hotová, když se střed přestane na dotyk lepit a nejsou na ní žádné vlhké skvrny.

Z foliové misky ji sundáváme ještě teplou. Pokud se bude lámat, je přesušená. Placku můžeme srolovat i na závitek. Placky i závitky používáme jakou zdravou ovocnou přesnídávku. Můžeme je i plnit krémy nebo z nich krájet ozdobné tvary a používat je do ovocných mís.

Dá se z nich ale také udělat marmeláda bez vaření. Stačí jenom smíchat sušenou dřeň s vodou v poměru 3:1. Takto vzniklá marmeláda je vhodná jako základ pro ovocné omáčky.

Na výrobu placky můžeme použít i několik druhů ovoce. K jablkům se hodí – banány, datle, broskve, hrušky, švestky, meruňky, rozinky, bobulovité ovoce.

Placky se dají připravit i z ostatních druhů ovoce a zeleniny, třeba i z dýní. Skladují se v suchu a chladnu uložené ve vzduchotěsných nádobách nebo mikrotenových fóliích.