Recepty Apetýtu10. října  2017 v 11:00  

Jablkové kule

Těsto je třeba propracovat v míse tak, aby nelepilo. - Foto: Vladimír Malošík

Těsto je třeba propracovat v míse tak, aby nelepilo.Foto: Vladimír Malošík

Předpis na jablkové kule od Boženy Filákové ze Slavičína vystačí přibližně na 48 kusů. Její maminka je dělávala ze švestek, ale z dobře uskladněných jablek je mohla dělat klidně až do dalšího roku. Zároveň je to trochu výzva pro ty zkušenější kuchařky – čím šikovnější je kuchařka, tím je vrstva těsta kolem ovoce tenčí, kule jsou lepší a strávníci jich víc spořádají.

Budete potřebovat: 

těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 velká lžíce sádla
200 ml horké vody
špetka soli 

náplň:
6 větších jablek 

na dokončení:
60 g másla
5 lžic mletého cukru
asi 5 lžic hladké mouky 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, špetku soli, zalijeme horkou vodou, přidáme sádlo a dobře zpracujeme tak, aby těsto bylo vláčné, aby se nelepilo na mísu a dobře se natahovalo.  

2. Vál posypeme polohrubou moukou a těsto na něj přeneseme.  

3. Přikryjeme mísou a necháme odpočinout.  

4. Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.  

5. Pokud jsou jablka moc vlhká, vysušíme je v utěrce.  

6. Pak utrhneme vždy kousek těsta, do kterého jablka balíme.  

7. Vaříme ve velkém hrnci v osolené vodě, jakmile začne voda vřít, vaříme asi 6 minut.  

8. Sítem vyndáme z hrnce a na míse pokapeme máslem.  

9. Mezitím dáme vařit zbytek kulí.  

10. V kastrolku rozpustíme sádlo s máslem a přidáme hladkou mouku.  

11. Umícháme zásmažku, odstavíme z plotny, přidáme cukr a promícháme s kulemi. 

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 21. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Vitaminový salát podle Zdeňka Junáka

    Ve čtvrtečních Srdcovkách Zdeňka Junáka posluchače zaujal moderátorův recept na výborný podzimní salát plný vitamínů. Pro velký zájem ho pro vás Zdeněk Junák sepsal.

     
  • 20. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Oharková omáčka

    Nakládané okurky nechyběly snad v žádné spíži a v zimě byly vítaným zpestřením hlavních jídel. A v tomto případě spolu s lákem i hlavní surovinou omáčky, která se kdysi podávala klidně i jen tak s pečivem.

     
  • 19. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Naléváky

    Starobylý a jednoduchý pokrm, který si Jiřina Pilátová pamatuje ze svého dětství v Žítkové. Řídké těsto se kdysi nalévalo přímo na plotnu, dnes už spíš na pánev.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace