Jablkové kule

Předpis na jablkové kule od Boženy Filákové ze Slavičína vystačí přibližně na 48 kusů. Její maminka je dělávala ze švestek, ale z dobře uskladněných jablek je mohla dělat klidně až do dalšího roku. Zároveň je to trochu výzva pro ty zkušenější kuchařky – čím šikovnější je kuchařka, tím je vrstva těsta kolem ovoce tenčí, kule jsou lepší a strávníci jich víc spořádají.

Budete potřebovat:

těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 velká lžíce sádla
200 ml horké vody
špetka soli

náplň:
6 větších jablek

na dokončení:
60 g másla
5 lžic mletého cukru
asi 5 lžic hladké mouky

Postup:

1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, špetku soli, zalijeme horkou vodou, přidáme sádlo a dobře zpracujeme tak, aby těsto bylo vláčné, aby se nelepilo na mísu a dobře se natahovalo.

2. Vál posypeme polohrubou moukou a těsto na něj přeneseme.

3. Přikryjeme mísou a necháme odpočinout.

4. Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.

5. Pokud jsou jablka moc vlhká, vysušíme je v utěrce.

6. Pak utrhneme vždy kousek těsta, do kterého jablka balíme.

7. Vaříme ve velkém hrnci v osolené vodě, jakmile začne voda vřít, vaříme asi 6 minut.

8. Sítem vyndáme z hrnce a na míse pokapeme máslem.

9. Mezitím dáme vařit zbytek kulí.

10. V kastrolku rozpustíme sádlo s máslem a přidáme hladkou mouku.

11. Umícháme zásmažku, odstavíme z plotny, přidáme cukr a promícháme s kulemi.

autor: Zuzana Plíšková