Jáhelník
Na tuhle tradiční pochoutku vám stačí jen pár ingrediencí a hlavně žádná mouka. Pokud se tedy musíte nebo chcete vyhýbat pšeničné mouce, je jáhelník dezert právě pro vás. Milovali ho už naši předkové, přílohou ale i hlavním jídlem u nás jáhly bývaly dávno před rýži. Jsou nejen přirozeně bezlepkové, ale obsahují spoustu cenných látek. Do jídelníčku by je tak měli zařadit třeba ti z vás, kteří potřebují doplnit železo, trpí únavou, nebo překyselením žaludku.
Budete potřebovat:
500 g jáhel
3 vejce
vanilkový cukr
1 lžíce medu
250 g jablek
skořice
ořechy
Postup:
1. Jáhly alespoň dvakrát propláchneme v cedníku horkou vodou, abychom je zbavili nahořklé chuti.
2. Dáme je do hrnce a přidáme dvojnásobek vody.
3. Vaříme asi 15 minut, aby vznikla základní jáhlová kaše.
4. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem a medem a vmícháme do prochladlé kaše.
5. Z bílků ušleháme sníh a zlehka ho vmícháme do těsta.
6. Do tukem vymazaného pekáčku dáme polovinu jahelné směsi, poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí a ořechy.
7. Na ovoce dáme druhou vrstvu jahelné směsi a pečeme při 170 stupních asi 45 minut.
8. Jáhelník si samozřejmě můžeme připravit i s jiným ovocem, vynikající je třeba se švestkami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.