Jáhlový nákyp
Jsou zdravé, lehce stravitelné a přirozeně bezlepkové. Jáhly se zcela po zásluze vrací do moderního jídelníčku a když vyzkoušíte tento recept Zuzky Plíškové, určitě jim také přijdete na chuť.
Budete potřebovat:
200 g jáhel
500 ml zeleninového vývaru
1 cibule
500 g zeleniny dle vlastní chuti (např. dopředu podušená mrkev a paprika)
bobkový list
šalvěj
rozmarýn
sůl, pepř
omáčka:
2 vejce
250 smetany ke šlehání
lžíce mouky
máslo
100 g strouhaného sýra
česnek
muškátový oříšek
Postup:
1. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.
2. Přidáme propláchnuté jáhly, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem.
3. Přidáme jáhly, bobkový list, šalvěj a rozmarýn a vaříme 5-10 minut, dokud jáhly nenabobtnají.
4. Vmícháme zeleninu dle vlastní chuti. Navrstvíme do vymazané zapékací mísy.
5. Mouku a vejce rozkvedláme ve smetaně, přidáme česnek, sůl a pepř a špetku muškátového oříšku.
6. Zalijeme jáhlovou směs a posypeme sýrem.
7. Nakonec poklademe plátky másla.
8. Pečeme při 200 stupních asi 25 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.