Jáhlový nákyp

Jsou zdravé, lehce stravitelné a přirozeně bezlepkové. Jáhly se zcela po zásluze vrací do moderního jídelníčku a když vyzkoušíte tento recept Zuzky Plíškové, určitě jim také přijdete na chuť.

Budete potřebovat:

200 g jáhel
500 ml zeleninového vývaru
1 cibule
500 g zeleniny dle vlastní chuti (např. dopředu podušená mrkev a paprika)
bobkový list
šalvěj
rozmarýn
sůl, pepř

omáčka:
2 vejce
250 smetany ke šlehání
lžíce mouky
máslo
100 g strouhaného sýra
česnek
muškátový oříšek

Postup:

1. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.

2. Přidáme propláchnuté jáhly, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem.

3. Přidáme jáhly, bobkový list, šalvěj a rozmarýn a vaříme 5-10 minut, dokud jáhly nenabobtnají.

4. Vmícháme zeleninu dle vlastní chuti. Navrstvíme do vymazané zapékací mísy.

5. Mouku a vejce rozkvedláme ve smetaně, přidáme česnek, sůl a pepř a špetku muškátového oříšku.

6. Zalijeme jáhlovou směs a posypeme sýrem.

7. Nakonec poklademe plátky másla.

8. Pečeme při 200 stupních asi 25 minut.

autor: Zuzana Plíšková