Jak se dříve zavařovala dýně

Recept jsme získali od Hany Tarabusové z Valašských Klobouk, umělecké vedoucí Národopisného souboru Klobučan. Ta jej zase dostala od své tchýně a vy si na takto zavařené dýni ve sladkokyselém nálevu nepochybně pochutnáte.

Budete potřebovat:

dýně
cukr
celá skořice
hřebíček
bílé víno
citrón

Postup:

1. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostičky a zvážíme.

2. Zalijeme okyselenou vodou a necháme 24 hodin zaležet.

3. Vodu slijeme a na kilogram dýně přidáme půl kilogramu cukru.

4. Dobře promícháme a přes noc necháme znovu zaležet.

5. Sladkou vodu slijeme, přidáme víno, celý citrón nakrájený na kolečka, skořici, pár hřebíčku a takto vaříme, dokud není dýně skelná (ne bílá).

6. Dáváme do větších sklenic pod celofán a už nesterilujeme.

7. Můžeme podávat samostatně nebo k masu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.