Jak se dříve zavařovala dýně
Recept jsme získali od Hany Tarabusové z Valašských Klobouk, umělecké vedoucí Národopisného souboru Klobučan. Ta jej zase dostala od své tchýně a vy si na takto zavařené dýni ve sladkokyselém nálevu nepochybně pochutnáte.
Budete potřebovat:
dýně
cukr
celá skořice
hřebíček
bílé víno
citrón
Postup:
1. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostičky a zvážíme.
2. Zalijeme okyselenou vodou a necháme 24 hodin zaležet.
3. Vodu slijeme a na kilogram dýně přidáme půl kilogramu cukru.
4. Dobře promícháme a přes noc necháme znovu zaležet.
5. Sladkou vodu slijeme, přidáme víno, celý citrón nakrájený na kolečka, skořici, pár hřebíčku a takto vaříme, dokud není dýně skelná (ne bílá).
6. Dáváme do větších sklenic pod celofán a už nesterilujeme.
7. Můžeme podávat samostatně nebo k masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.