Jehněčí s trnkovou máčkou

Vyzkoušejte recept od šéfkuchaře Pavla Václavíka z Velkých Karlovic. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.


Připravíme si jehněčí

Suroviny:
jehněčí kýta
šalvěj, tymián, rozmarýn
trochu oleje
sůl, pepř

Postup:
1. Do kýty vmasírujeme trochu olivového oleje, osolenou dáme spolu s bylinkami do pekáčku.

2. Pečeme v rozpálené troubě nejprve na 190 stupňů, necháme zatáhnout, pak teplotu stáhneme a pečeme zhruba při 160 stupních hodinu a půl až dvě, dokud maso nepůjde od kosti.

3. Během pečení podléváme vodou, nebo vývarem.


A nyní se vrhneme na trnkovou máčku

Budeme potřebovat:
švestková povidla
máslo
jedna cibulka
trochu hladké mouky
rybízové víno, nebo sladší červené víno

Trnky, ovoce (ilustrační foto)

Postup:
1. Na másle opražíme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou.

2. Potom přidáme trochu vína, případně i cukru, pokud je víno sušší.

3. Víno zredukujeme a nakonec přidáme povidla a povaříme, aby měla omáčka odpovídající konzistenci.

4. Podáváme ideálně k pečenému jehněčímu masu.

autor: Zuzana Plíšková