Kadléčky z Vanovic

Recept na koláčky Kadléčky od paní Magdy Kalové z Vanovic zazněl ve středu 11. června.

Suroviny:
100 g Hery nebo másla, 150 ml smetany, 1 vejce, 1/2 droždí, 250 g polohrubé mouky, citronová kůra, špetka soli, 25 kusů sušených švestek, 25 mandlí, 1/2 žloutku, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1/2 tvarohu

Postup:
Heru nebo máslo necháme povolit a z prvních ingrediencí uděláme klasické kynuté těsto.

Mandličky spaříme, oloupeme a vždy jedním kouskem naplníme jednu sušenou švestku. Připravíme si tvarohovou náplň. Na plech dáváme malé kouličky těsta a zatlačíme jednu naplněnou švestru doprostřed. Pomažeme kraje rozšlehaným vajíčkem.

Dáme do vyhřáté trouby a až se bude těsto zvedat, zatlačíme švestku - třeba koncem vařečky - víc do těsta, aby vzniklo více místa a tvarohovou náplní zakryjeme švestku.

Po upečení lze okraje trochu potřít medem a obalit okraje v krupicovém cukru. Recept paní Magda Kalová vymyslela pro region Malá Haná.

autor: Monika Brindzáková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.