Kadléčky z Vanovic
Recept na koláčky Kadléčky od paní Magdy Kalové z Vanovic zazněl ve středu 11. června.
Suroviny:
100 g Hery nebo másla, 150 ml smetany, 1 vejce, 1/2 droždí, 250 g polohrubé mouky, citronová kůra, špetka soli, 25 kusů sušených švestek, 25 mandlí, 1/2 žloutku, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1/2 tvarohu
Postup:
Heru nebo máslo necháme povolit a z prvních ingrediencí uděláme klasické kynuté těsto.
Mandličky spaříme, oloupeme a vždy jedním kouskem naplníme jednu sušenou švestku. Připravíme si tvarohovou náplň. Na plech dáváme malé kouličky těsta a zatlačíme jednu naplněnou švestru doprostřed. Pomažeme kraje rozšlehaným vajíčkem.
Dáme do vyhřáté trouby a až se bude těsto zvedat, zatlačíme švestku - třeba koncem vařečky - víc do těsta, aby vzniklo více místa a tvarohovou náplní zakryjeme švestku.
Po upečení lze okraje trochu potřít medem a obalit okraje v krupicovém cukru. Recept paní Magda Kalová vymyslela pro region Malá Haná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.