Karnevalové pečivo
Vyzkoušejte recept na způsob italského zeppole od naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Těsto:
250 ml vody
150 g hladké mouky
3 vejce
30 g másla
špetka soli
Náplň:
2 žloutky
60 g cukru
2 lžíce hladké mouky
250 ml mléka
citrónová kůra
Postup:
1. Máslo přidáme se solí do vody a přivedeme k varu.
2. Přidáme mouku a stále nad plamenem vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny rendlíku.
3. Necháme povychladnout, přidáme vejce a uložíme na půl hodiny do lednice.
4. Pro přípravu náplně ohřejeme mléko v rendlíku s citrónovou kůrou. Žloutky vyšleháme s cukrem, poté přidáme mouku. Přimícháme do mléka.
5. Vrátíme na plotnu a za stálého míchání zahříváme, dokud nevznikne hustý krém, který poté necháme vychladnout.
6. Z těsta tvoříme na plech vyložený pečicím papírem spirály a pečeme při 200 stupních asi 15 minut.
7. Po vychladnutí doprostřed lžičkou navrstvíme náplň, na kterou dáme ještě zavařenou třešeň. Sypeme moučkovým cukrem
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.