Klobzek - ozdoba každé oslavy
Když se Aneta Vyhnánková z Integrované střední školy Slavkov u Brna hlásila do soutěžeGastroflek, stál před ní nelehký úkol - vymyslet neotřelé občerstvení vhodné pro “coffee break” (tedy pro vydatnou, ale rychlou svačinku servírovanou třeba na kongresech a konferencích) s moravskými prvky. A tak vznikl klobzek - spojení klobásy, zelí a kynutého těsta. A porotě se líbil - Aneta si odnesla bronzovou medaili. A i vás za něj strávníci na oslavách jistě pochválí. Rozpis vystačí na 30 kusů.
Budete potřebovat:
těsto:
500 g hladké mouky
10 g soli
5 g krupicového cukru
20 g droždí
50 g oleje
300 ml vlažné vody
náplň:
50 g sádla
150 g cibule
česnek
200 g klobásy
500 g kysaného zelí
1 žloutek
drcený kmín
sůl, pepř
na ozdobu:
petrželová nať
červená paprika
Celý týden vaříme s šikovnými studentkami a studenty z Integrované střední školy ve Slavkově u Brna. Ti v rámci studia své kuchařské, cukrářské, ale i baristické umění předvádějí i na řadě soutěží. A recepty z nich si nenechali jen pro sebe - dělí se o ně s vámi celý týden v Apetýtu!
Postup:
1. Z příslušných surovin vypracujeme kynuté těsto obvyklým způsobem a zakryté necháme nakynout.
2. Mezitím zpěníme na sádle nasekanou cibuli, přidáme nakrájenou klobásu a zelí (které propláchneme, pokud je příliš kyselé, případně ještě pokrájíme), vše dochutíme a podusíme.
3. Těsto rozválíme na placku, navrstvíme na ni směs a smotáme jako roládu.
4. Krájíme na zhruba 5 centimetrů tlusté kousky, které klademe řezem nahoru do košíčků na muffiny a upečeme.
5. Zdobíme čerstvou paprikou a petrželovou natí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.