Klobzek - ozdoba každé oslavy

Když se Aneta Vyhnánková z Integrované střední školy Slavkov u Brna hlásila do soutěžeGastroflek, stál před ní nelehký úkol - vymyslet neotřelé občerstvení vhodné pro “coffee break” (tedy pro vydatnou, ale rychlou svačinku servírovanou třeba na kongresech a konferencích) s moravskými prvky. A tak vznikl klobzek - spojení klobásy, zelí a kynutého těsta. A porotě se líbil - Aneta si odnesla bronzovou medaili. A i vás za něj strávníci na oslavách jistě pochválí. Rozpis vystačí na 30 kusů.

Budete potřebovat:

těsto:
500 g hladké mouky
10 g soli
5 g krupicového cukru
20 g droždí
50 g oleje
300 ml vlažné vody
náplň:
50 g sádla
150 g cibule
česnek
200 g klobásy
500 g kysaného zelí
1 žloutek
drcený kmín
sůl, pepř
na ozdobu:
petrželová nať
červená paprika


Celý týden vaříme s šikovnými studentkami a studenty z Integrované střední školy ve Slavkově u Brna. Ti v rámci studia své kuchařské, cukrářské, ale i baristické umění předvádějí i na řadě soutěží. A recepty z nich si nenechali jen pro sebe - dělí se o ně s vámi celý týden v Apetýtu!

Postup:

1. Z příslušných surovin vypracujeme kynuté těsto obvyklým způsobem a zakryté necháme nakynout.

2. Mezitím zpěníme na sádle nasekanou cibuli, přidáme nakrájenou klobásu a zelí (které propláchneme, pokud je příliš kyselé, případně ještě pokrájíme), vše dochutíme a podusíme.

3. Těsto rozválíme na placku, navrstvíme na ni směs a smotáme jako roládu.

4. Krájíme na zhruba 5 centimetrů tlusté kousky, které klademe řezem nahoru do košíčků na muffiny a upečeme.

5. Zdobíme čerstvou paprikou a petrželovou natí.

autoři: Zuzana Plíšková , ISŠ Slavkov u Brna